LEKTURU i KOREKTURU čini tim profesionalnih lektorki, lektora, prevodilaca, diplomiranih filološkinja i filologa, sa dugogodišnjim lektorskim, prevodilačkim, profesorskim, novinarskim i uređivačkim iskustvom.

Namera nam je da Vaše jezičke nedoumice razrešimo brzo i tačno. Svi tekstovi namenjeni objavljivanju, ličnoj ili poslovnoj komunkaciji zahtevaju stručnu proveru pre odlaska u štampu ili postavljanja na sajt, kako bi svetlost dana ugledali u najčistijoj pisanoj formi, a vaš rad kvalitetom izdvojili u moru drugih.

Pouke o jeziku

Ako ste firma ili ustanova koja komunicira sa medijima, postoje zlatna pravila koja bi trebalo poštovati ako želite da vaša poruka uopšte dospe do potencijalnih čitalaca, ili da do njih dođe u najboljem mogućem obliku.

Ukazaćemo na neke greške koje često srećemo. Evo saveta koje dajemo svojim klijentima.

Prvo pravilo: Saopštenje mora da sadrži podatke o tome šta organizujete, gde organizujete, u koliko sati, ko će sve učestvovati i šta je cilj dešavanja/akcije/projekta.

Drugo pravilo: Izbegavajte preterano korporativni stil. Vaši donatori su važni, važan je i tačan naziv projekta, ali nije potrebno da ih navedete više puta. Najefektnije je ako cilj akcije obrazložite jednostavnim rečima.

Treće pravilo: Nikad ne koristite sva velika slova da biste naglasili neku reč, ili, ne daj bože, ceo tekst. To izgleda kao da VIČETE na onoga kome se OBRAĆATE!

Četvrto pravilo: Ako navodite strana imena, potrudite se da ih, pored originala, napišete i onako kako se čitaju da biste izbegli eventualne pogrešne transkripcije.

Peto pravilo: Ako imate bilo koju fotografiju koja može da ilustruje ono što najavljujete – pošaljite i nju u atačmentu.

Šesto pravilo: Tekstovi se pišu u wordu, a fotografije se šalju u jpg formatu. Od kreativnog pristupa koji podrazumeva da se fotka i tekst spakuju u PDF format novinarima se diže kosa na glavi. A to vam nije cilj!

Sedmo pravilo: Obavezno napišite kontakt telefon nekoga ko se javlja na isti. Ovo je posebno važno u situacijama kada novinarska ekipa neće moći da dođe na teren, ali bi želela da napiše kratku vest o onome što organizujete. U praksi se to često dešava.

Osmo pravilo: Pošto napišete tekst, pročitajte ga nekoliko puta kako biste ispravili stilske, pravopisne i korektorske greške. Idealno je da tekst pročita i neko ko ga nije pisao. Sopstvene greške se mnogo teže uočavaju, poznato je.

bookvar baner

Uspešne saradnje

beograd veciti grad v

digitalni-strip

podeljen ekran

NI-KORAKA-NAZAD

kujundzic

cesrhkov

spisak referenci pogledajte ovde!