LEKTURU i KOREKTURU čini tim profesionalnih lektorki, lektora, prevodilaca, diplomiranih filološkinja i filologa, sa dugogodišnjim lektorskim, prevodilačkim, profesorskim, novinarskim i uređivačkim iskustvom.

Namera nam je da Vaše jezičke nedoumice razrešimo brzo i tačno. Svi tekstovi namenjeni objavljivanju, ličnoj ili poslovnoj komunkaciji zahtevaju stručnu proveru pre odlaska u štampu ili postavljanja na sajt, kako bi svetlost dana ugledali u najčistijoj pisanoj formi, a vaš rad kvalitetom izdvojili u moru drugih.

 

Pouke o jeziku

Ništa ne može tako da upropasti čak i kvalifikacijama najbogatiji CV kao loša pismenost.

Završili ste fakultet, pohađali nekoliko korisnih seminara, više nego solidno poznajete računare i uz engleski govorite još jedan strani jezik, ali ste, avaj, odavno završili osnovnu školu, a ono nešto časova posvećenih gramatici iz srednje otišlo je u dobro zaključane arhive sećanja. Ma nema šanse da se setite gde je ključ koji otvara bravu za pitanja tipa upotrebe malog i velikog slova u višečlanim nazivima ulica ili kod obraćanja u službenoj komunikaciji.

Da li se, posle oslovljavanja sa „Poštovani“, naredna reč piše malim ili velikim slovom? Razmišljate duže od dve sekunde, a nemate baš nikakav pravopisni priručnik pri ruci, pa posežete za Internetom? Gde tražiti rešenje kad nedoumica ne spada u užu oblast vaših interesovanja i ne baratate pouzdanim linkovima? Hajde da razvejemo maglu! Ako posle reči „Poštovani“ nastavljate da pišete u istom redu, slovo će biti malo (sem ako u pitanju nije reč koja se sama po sebi piše velikim slovom), a ako zbog preglednosti izaberete novi red, biće veliko. Budući da se u Srbiji diplomom fakulteta ne može pohvaliti ni deset odsto ljudi, računate da vam pravopisni problemi i neće biti neka posebna smetnja i da je sve pomenuto samo bezazlena mentalna igra? E, tu se varate! Ozbiljne firme, bez obzira na fakultetski status vlasnika (kažu da prosečan preduzetnik raspolaže srednjom stručnom spremom), u sektorima za prijem novih radnika zapošljavaju one koji su odavno razbistrili elementarna pravopisna pravila u službenoj prepisci, a radi su, ako već imaju izbora, a imaju, da i njihovi novi zaposleni pripadaju toj kategoriji. Ako na konkurs pošaljete CV u kome opširno navodite svoja preimućstva, a kuburite sa poznavanjem glasovnih promena, i nesigurni ste kod padežnih oblika pojedinih reči, sva je šansa da i vaše kvalifikacije budu stavljene pod lupu. A vi onda objašnjavajte koliko hoćete da je suština važnija od forme. I jeste važnija, ali tek uz jedan dodatak: Ko želi da ostavi utisak - na prijem ne ide u aljkavom odelu.

Learn-serbian-with-stasa-190x1602x

Uspešne saradnje

beograd veciti grad v

digitalni-strip

podeljen ekran

NI-KORAKA-NAZAD

kujundzic

cesrhkov

spisak referenci pogledajte ovde!