LEKTURU i KOREKTURU čini tim profesionalnih lektorki, lektora, prevodilaca, diplomiranih filološkinja i filologa, sa dugogodišnjim lektorskim, prevodilačkim, profesorskim, novinarskim i uređivačkim iskustvom.

Namera nam je da Vaše jezičke nedoumice razrešimo brzo i tačno. Svi tekstovi namenjeni objavljivanju, ličnoj ili poslovnoj komunkaciji zahtevaju stručnu proveru pre odlaska u štampu ili postavljanja na sajt, kako bi svetlost dana ugledali u najčistijoj pisanoj formi, a vaš rad kvalitetom izdvojili u moru drugih.

 

Pouke o jeziku

Prvo pravilo dobrog pisanja glasi: otarasite se svih suvišnih reči. Drugo pravilo glasi: činite to bez milosti prema svom samoljublju i vremenu koje ste utrošili kako biste fascinirali potencijalne čitaoce.

U školi su nas učili da je uvod ključna stvar - ako tu kupite poverenje, dobijate bar četvorku. Kod pisanja posle četvrtog osnovne važi novo pravilo - poverenje morate da kupujete iz strane u stranu, još bolje iz pasusa u pasus. Najbolji, poput Andrića, Crnjanskog i Kiša, to čine iz rečenice u rečenicu.

Zato brišite sve suvišne reči. Svi znamo da je nebo plavo, svetlo ili tamno, da ptičice cvrkuću i da se sunce pomalja na nebu. Birajte reči i spojeve koji se nisu pohabali od prečeste upotrebe (kad god je to moguće) i izbegavajte nagomilavanje prideva.
Napravite mali eksperiment tako što ćete napisati tekst o sebi. Zamislite, recimo, da to od vas traži psihoanalitičar. Prvo pišite šta sami mislite o sebi, a potom kako vas doživljavaju poznanici i šta prvo na vašoj spoljašnjosti uoče neznanci. Kojih pet reči ostaje i kad morate da švrljate?
Sve ostalo stranac bi trebalo da sazna kroz druženje sa vama, a čitalac kroz radnju vaše pripovetke ili romana.

Learn-serbian-with-stasa-190x1602x

Uspešne saradnje

beograd veciti grad v

digitalni-strip

podeljen ekran

NI-KORAKA-NAZAD

kujundzic

cesrhkov

spisak referenci pogledajte ovde!