LEKTURU i KOREKTURU čini tim profesionalnih lektorki, lektora, prevodilaca, diplomiranih filološkinja i filologa, sa dugogodišnjim lektorskim, prevodilačkim, profesorskim, novinarskim i uređivačkim iskustvom.

Namera nam je da Vaše jezičke nedoumice razrešimo brzo i tačno. Svi tekstovi namenjeni objavljivanju, ličnoj ili poslovnoj komunkaciji zahtevaju stručnu proveru pre odlaska u štampu ili postavljanja na sajt, kako bi svetlost dana ugledali u najčistijoj pisanoj formi, a vaš rad kvalitetom izdvojili u moru drugih.

 

Pouke o jeziku

Osam pravila pisanja saopštenja za medije

Ako ste firma ili ustanova koja komunicira sa medijima, postoje zlatna pravila koja bi trebalo poštovati ako želite da vaša poruka uopšte dospe do potencijalnih čitalaca, ili da do njih dođe u najboljem mogućem obliku.

Ukazaćemo na neke greške koje često srećemo. Evo saveta koje dajemo svojim klijentima.

Opširnije...

Zamke engleskog jezika

Engleski je toliko prisutan u svakodnevici većine nas (muzika, filmovi, internet) da neka njegova pravila i nehotice prenosimo u srpski. Koliko puta ste čuli da neko, sledeći englesku frazeologiju, kaže “učinio je progres u tome i tome” umesto “napredovao je u tome i tome” ili “učinio je (nekog) srećnim” umesto “usrećio je (nekoga)”?

Opširnije...

Reči u modi

Pre nekoliko godina je bilo nemoguće uključiti televiziju ili otvoriti novine a da ne saznate da je nešto transparentno. Ova odrednica je išla uz političke odluke i uz proceduru tendera ali i uz opisivanje postupaka nekih ljudi koji nemaju nikakve veze ni sa politikom ni sa sprovođenjem zakonskih propisa.

Opširnije...

Previše navodnika stvara zbrku

Pišete naučni rad i nužno morate da se koristite brojnim navodima jer nijedna naučna disciplina nije krenula od vas. Nezgodno je kad se slična praksa primenjuje i pri pisanju manje formalnih sadržaja, pa od silnih navodnika praćenje teksta postaje vizuelno problematično. Napisali ste priču, delovala je sasvim fino na monitoru, a na odštampanom papiru navodnici prosto “bodu oči”.

Opširnije...

REC, REC, REC - Kratki rezovi

Prvo pravilo dobrog pisanja glasi: otarasite se svih suvišnih reči. Drugo pravilo glasi: činite to bez milosti prema svom samoljublju i vremenu koje ste utrošili kako biste fascinirali potencijalne čitaoce.

Opširnije...

Learn-serbian-with-stasa-190x1602x

Uspešne saradnje

beograd veciti grad v

digitalni-strip

podeljen ekran

NI-KORAKA-NAZAD

kujundzic

cesrhkov

spisak referenci pogledajte ovde!